WITGOED

Uw gaskookplaat vervangen door inductie?

  • 01-04-2019

Ook de kok laat gas los en kookt op inductie

Het vertrouwde gasfornuis is op zijn retour. Inductie wordt de norm. Waarop moet u letten bij de koop en ­installatie van dit type kooktoestel?

De mens kookt al eeuwen op vuur, maar nu is het mooi geweest. We moeten en zullen, zo laat het zich aanzien, van het gas af en dat beperkt zich niet tot verwarming en warm water voor de douche. Ook de gas­pitten moeten eraan geloven. Wie vandaag de dag een nieuwe keuken aanschaft, zal niet snel meer kiezen voor gas. Dat blijkt onder meer uit een rondgang langs verschillende keukenleveranciers. Bijna alle kookapparaten in het assortiment werken met inductie.et slide

Wat is inductie?

Een inductiekookplaat bestaat uit een aantal spoelen van ­koperdraad. Door de spoel wordt stroom geleid, waardoor een magnetisch veld ontstaat tot enkele centimeters boven de spoel. Als daarop een pan staat met een bodem van magnetiseerbaar materiaal, gaat er een zogeheten wervelstroom door de bodem lopen. Door de weerstand van de bodem wordt die stroom omgezet in hitte.Nieuw is inductie allerminst. Het eerste octrooi op een in­ductie-apparaat werd in het ­Verenigd Koninkrijk al in 1907 aangevraagd. Pas in de jaren ­zeventig verschenen voorzichtig de eerste inductiekookplaten voor huishoudens op de markt.

Brrrr, straling!

Straling en voedsel, dan gaan bij sommigen de haren recht overeind staan, maar er is bij ­inductie geen enkele kans dat gerechten gevaarlijk radioactief worden. Het magnetisch veld beperkt zich tot de pan. Er is wel één aandachtspunt: wie een pacemaker of geïmplanteerde defibrillator heeft, moet er rekening mee houden dat het elektromagnetisch veld van de kookplaat het medisch hulpmiddel in extreme gevallen kan verstoren. Overigens geldt dat voor tal van huishoudelijke apparaten.

Snel en nauwkeurig

Inductie werkt snel, is heel nauwkeurig af te stellen en de hitte beperkt zich tot de pan. De glazen kookplaat zelf wordt alleen indirect warm door de hitte van de pan en koelt snel weer af zodra de pan wordt opgetild. Veelgenoemd voordeel van inductie is snelheid. Een pan water kookt twee keer zo snel als op gas.

Verbruik

U kunt de komende 25 jaar echt nog wel met een gasfornuis uit de voeten, maar de twijfel over de leveringszekerheid rond gas wordt door de kabinetsplannen wel steeds groter. Daarbij valt wel een kanttekening te maken. Met de huidige prijzen voor gas en stroom ontlopen de kosten van koken op gas en inductie elkaar niet zo veel. Inductie is vooralsnog jaarlijks circa 10 euro duurder dan koken op gas (circa 40 euro versus 30 euro), maar inductie is wel energiezuiniger dan een ­ouderwetse elektrische kookplaat of een keramische.

Duurzaamheid

Ook het argument dat koken op inductie duurzaam zou zijn, is wat voorbarig. Zolang de benodigde stroom van een steen­kolencentrale komt, is koken op gas zonder twijfel niet slechter voor milieu en klimaat. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal schat de jaarlijkse CO2-uitstoot van zowel koken op gas als inductie op ongeveer 70 kilo.

Meterkast aanpassen

En dan zijn er nog de eventuele hobbels bij het installeren. Bijna alle inductieplaten zijn aan­gesloten op twee groepen in de meterkast, grote kookplaten zelfs op drie. In oudere meterkasten zit meestal een aansluiting van één keer 25 ampère. Maar voor een grote inductiekookplaat, vergelijkbaar met een vijfpitsgasfornuis, is meer power nodig. Dat betekent dat de aansluiting moet worden ­omgezet naar een zwaardere van drie keer 25 ampère, zoals de meeste nieuwbouwhuizen al hebben. Aanpassing kost  tussen de 250 tot 300 euro. Ook moet er een extra elektriciteitskabel naar de keuken worden getrokken en is een zogeheten perilexstekker nodig, wat bij elkaar tussen de 500 en 750 euro kost. Wie wil overstappen op ­inductie, maar geen zin heeft in dergelijke kostbare en ingrijpende aanpassingen kan inductiekookplaten  kopen met een aansluiting voor een ­zogeheten 1-fase meterkast. Deze kookplaten zijn echter wel beperkt in hun vermogen.

Potten en pannen

Inductie maakt gebruik van een magneetveld en werkt dus ­alleen met pannen die magne­tiseerbaar zijn. Of uw pannen voor inductie geschikt zijn, is eenvoudig te testen door een magneet tegen de bodem te houden. Als die blijft plakken, is de pan geschikt. Ideaal zijn pannen van gietijzer en plaatstaal. Minder geschikt zijn pannen van aluminium, teflon en koper. Tegenwoordig wordt in de meeste pannen voldoende ‘ferromagnetisch’ materiaal verwerkt om ze geschikt te maken voor inductie. Let bij aankoop op het inductie-logo. Bovendien is er een ‘adapter’, een plaat die wel magnetiseerbaar is en de hitte doorgeeft aan een ongeschikte pan.

Vlakke bodem

Je hoort vaak dat de bodem van de pannen perfect vlak moet zijn, maar een enkele oneffenheid verstoort de werking van de inductieplaat niet. Het magnetisch veld strekt zich uit tot enkele centimeters boven de kookplaat. Braampjes in de ­pan bodem kunnen wel leiden tot krassen in de glasplaat. Niet fraai, maar niet meteen nadelig voor de werking van de kookplaat.

En de wok?

Een wok of wadjan is een verhaal apart. Een pan met volledig bolle bodem (de originele wadjan) werkt niet goed op inductie omdat hij te weinig contact maakt met het oppervlak. De meeste wokken hebben daaren­tegen een vlak gedeelte waardoor ze wel op inductie kunnen worden gebruikt. En er zijn ­speciale inductieplaten met een zogenoemde ‘wok-zone’, een kuiltje in de inductieplaat waar de bolle pan precies in past. Voor doorsneekeukens zijn die platen relatief prijzig en niet erg flexibel. Je kunt met die kuil immers niets anders dan wokken. Een andere optie is een inductiefornuis met één wok brander op gas.

Overstappen of niet

Wie, door over te stappen op ­inductie koken, helemaal geen gas meer nodig heeft in zijn huis, bespaart op de gas­aansluiting en de bijkomende kosten. Wie nog wel gas ­gebruikt voor verwarming en warm water, bespaart met de ­installatie van inductie per saldo niet zoveel. Als alle opties open liggen, bijvoorbeeld bij nieuwbouw of de complete renovatie van een keuken, is overstappen op ­inductie een logische keuze, vanwege het gebruiksgemak. Eenmaal van het gas af, is het wel even wennen dat je de ­vlammen niet meer hoort en ziet. Na anderhalf miljoen jaar koken op echt vuur, is dat toch even slikken.

Voordelen inductie t.o.v. gas en keramisch

*  Koken op inductie is snel. De pitten reageren heel direct en nauwkeurig op de regelaars. Een pan water kookt ongeveer in de helft van de tijd die nodig is bij gas.

*  Keramische platen reageren langzaam vergeleken met inductie. Het duurt lang voordat een plaat heet is en ook lang voordat deze is afgekoeld dit is bv bij Biefstuk bakken heel lastig. Inductie kookt qua regelsnelheid net als gas.

*  Inductie werkt op elektriciteit. Er is dus geen kans op ongelukken met vuur. Ook wordt de inductieplaat zelf nauwelijks warm. 

*  Een inductiekookplaat is gemaakt van hard vlak glas en is daardoor eenvoudig schoon te maken.

*  Eenmaal aangeschaft en geïnstalleerd is inductie zuinig, zeker in vergelijking met gietijzeren elektrische of keramische kookplaten.

*  Inductie levert u geen fijnstof op wat bij gaskookplaten wel ontstaat

*  Inductieplaten hebben techniek waardoor u kunt werken met ingebouwde tijdschakeling, kookduurbegrenzing, automatische panherkenning, etc.

*  Iedere pan past bij inductie op elke plek en u kunt op iedere plaat sudderen en koken.

Nadelen

* Oudere meterkasten zijn vaak niet geschikt om inductie zonder aanpassingen op aan te sluiten. Dikwijls moeten er groepen bij komen, of is het nodig de hoofdaansluiting     uit te breiden. Dat mag alleen de netbeheerder doen.

*  Al zijn de prijzen van inductieplaten flink gedaald, het blijft de duurste optie in aanschaf en installatie.

*  Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Mogelijk moet u dus nieuwe pannen kopen.

*  De techniek van een inductieplaat is complexer dan van een gasfornuis en daarmee ook wat gevoeliger voor storingen.

Michelinster op inductie

In professionele keukens is inductie al langer ingeburgerd. Sommige voordelen gelden in een restaurant- keuken nog veel sterker dan in gewone huishoudens.

In zulke keukens staan soms wel twintig gaspitten te branden. Dat leidt tot hoge temperaturen en een verhoogde dosis fijnstof in een ruimte waar koks uren aan een stuk staan te werken. Inductie scheelt zo een paar ­graden in de werkom­geving.

Wim Severein van The Millèn in Rotterdam kreeg afgelopen december een Michelinster. Hij kookte al op inductie in het restaurant van het Wereldmuseum. ‘Daar was het de enige optie. In het monumentale ­gebouw was een gas­fornuis niet toegestaan. Ik was vrij snel gewend aan inductie en toen ik in The Millèn een nieuwe keuken kon installeren, hoefde ik niet lang na te denken. Het werkt snel, en reageert heel direct op aanpassingen in hoog of laag. Ik vind het heel fijn koken.’

Jan Pieter Both van Kruydt in Delft is ook ­enthousiast. ‘Ik kookte thuis al twaalf jaar op inductie, dus was wel blij toen de eigenaar ­geen gas liet aansluiten bij de renovatie van het oude pand waarin Kruydt zit.’

Groot voordeel vindt hij dat er geen warmte ‘weglekt’. ‘Bij gas gaat veel warmte langs de pan. En de keuken wordt wel warm.’ Both looft de snelheid van inductie. ‘Een saus inkoken bijvoorbeeld gaat veel sneller dan op gas.’

Chefkok Wim Severein van The MIllèn in Rotterdam twijfelde niet over inductie in zijn nieuwe keuken: ‘Inductie reageert heel direct op aanpassingen’.

Bron ELSEVIER 11 mrt 2019

Terug naar nieuwsoverzicht