WITGOED

Antwoord

Ongetwijfeld één van de meest gestelde vragen van onze klanten is hoe het komt dat hun wasmachine stinkt. Klanten omschrijven de stank vaak als een muffe geur. De oorzaak hiervan zijn zeep-resten die achterblijven in uw wasautomaat. De milieuvriendelijke wasmethoden, zoals wassen op lagere temperaturen en met minder water, geven vrij spel aan bacteriën. Deze groeien op de vetresten van de zeep die achterblijven in de dode hoeken van de wasautomaat, daar waar onvoldoende water komt om ze weg te spoelen. Deze zogeheten vet- /of zeep-luizen kunnen bij een volgende wasbeurt loslaten en op het wasgoed terechtkomen. Dit geeft zwarte vlekken die moeilijk te verwijderen zijn.

Wat is de oplossing?
Om de vet- of zeepluis te verwijderen adviseren wij het apparaat te laten draaien met een speciaal reinigingsmiddel voor wasautomaten op een temperatuur van 95 °C. Tevens is het raadzaam om het wassen op lage temperaturen af en toe af te wisselen met een was op 60 °C om eventuele achtergebleven zeepresten te verwijderen. Ook bij een allergie voor de uitwerpselen van huisstofmijt of andere allergenen is het raadzaam één keer per zes weken het beddengoed en/of wasgoed te wassen op 60 °C. Alleen bij deze temperatuur worden de huisstofmijten gedood en allergenen weggespoeld. Om de bacteriën nog beter te verwijderen, raden wij u bovendien aan om bij het wassen van niet gekleurd wasgoed op hogere temperaturen, zoals 60 of 95 °C, een totaalwaspoeder met bleekmiddel te gebruiken. Gebruik minder zeep. Wasmiddel is tegenwoordig erg krachtig en geconcentreerd, waardoor veel minder nodig is dan voorheen!  Een fris geurtje is dus ook nog goed voor uw portemonnee. 

ATAG Service heeft een introductie video met uitleg over het reinigen van de bruine vlekken op het roestvrijstaal door middel van ovenreiniger. Uw kookplaat knapt hier echt een stuk van op! 
Volg nauwgezet de instructies in de video voor het behalen van het beste eindresultaat.

Zie hier de instructiefilm.

Afvoerslang: De maximale lengte van een afvoerslang aan een afvoerwasdroger bedraagt 3 meter. Bij langere lengtes kan er condensatie in de slang optreden met lekkages als gevolg! Wij raden in zo'n situatie een warmtepomp- of condensdroger aan.

Afvoer: Bij het plaatsen van een condensdroger of warmtepompdroger kan de afvoer aangesloten worden op de afvoer van de wasautomaat. Het water opvang reservoir hoeft dan nooit meer geledigd te worden. U kunt bij het plaatsen van uw bestelling aangeven of er zo'n voorziening aanwezig is, of dat u het op prijs stelt, dat dit wordt geïnstalleerd. Wij maken dit voor u in orde tegen een kleine vergoeding van € 20,-.

Plaatsen op wasautomaat: Tegenwoordig kan bijna elke droger op de wasautomaat gemonteerd worden dankzij handige, los verkrijgbare plakpootjes. De wasdroger blijft dan keurig op zijn plek staan. Als u een wasdroger en wasmachine van een zelfde merk heeft kunt u van dat merk meestal ook een passend tussenstuk kopen. Let wel op dat bij het vervangen van een van de twee apparaten u meestal ook een nieuw passend tussenstuk nodig heeft. Geen dus bij uw aankoop aan als de apparaten gekoppeld zijn met een merk gebonden tussenstuk. Vink Witgoed levert en monteert ook universele tussenstukken met een uitschuifbaar werkblad. Met dit tussenstuk staan de apparaten stevig op elkaar ongeacht het merk en u heeft gemak voor het laden van de droger en het opvouwen van de was.

Condensafvoerbak: Wij raden het gebruik van condensafvoerbakjes bij een droger met afvoerslang af aangezien een hoog percentage restvocht niet opgenomen in de bak. Dit komt dan in de ruimte terecht waar de wasdroger staat, wat veelal schimmelvorming als gevolg heeft.

Transportbeveiliging: In een nieuwe wasmachine zit altijd een transportbeveiliging. Deze beveiliging voorkomt schade aan uw apparaat tijdens transport. Als Vink Witgoed een nieuwe machine levert zal hij bij plaatsing deze verwijderen en u adviseren om de beveiliging te bewaren voor het geval de wasmachine verhuist wordt. Als u een apparaat zelf meeneemt vergeet de beveiliging dan niet te verwijderen dit voorkomt schade en heel veel kabaal. 

Houten vloeren: Doordat de centrifuge toerentallen van wasautomaten (voorladers) steeds hoger worden, is een juiste plaatsing steeds belangrijker. Vooral op houten vloeren kunnen er problemen optreden, zoals enorm trillen en bonken. Dit is soms te verhelpen door een grote multiplexplaat van minimaal 38 mm dikte op ten minste 2 dragende balken nagelvast te monteren. Een simpele oplossing kan het plaatsen van 4 losse stoeptegels onder de poten van de wasautomaat zijn, aangezien dit de trillingen vermindert. Het ultieme resultaat van een betonnen vloer wordt op hout, ondanks de aanpassingen, nooit verkregen. 

Kelders: Bij het plaatsen van een wasautomaat in kelders moet er rekening gehouden worden met de pompcapaciteit van de wasautomaat. Het kan voor komen dat de opvoerhoogte naar de afvoer de capaciteit van de pomp overtreft. Een aparte opvoer- of dompelpomp is dan een oplossing. 

Aquastop: Indien u de wasautomaat op een hoger gelegen verdieping plaatst of in een flat, is het aan te raden een aquastop en een lekbak te plaatsten tegen eventuele waterlekkage. (De duurdere wasautomaten zijn meestal al met een aquastop uitgerust). 
Er zijn zowel mechanische als elektronische aquastops, wij adviseren u altijd te kiezen voor de elektronische aquastop, welke bij ons verkrijgbaar is. 

Lekbak: Ook een lekbak onder de wasautomaat is een extra beveiliging tegen lekkage. De bak kan in veel gevallen worden aangesloten op de afvoer, zodat eventueel lekwater kan wegstromen. De lekbak wordt vaak gebruikt in combinatie met een elektronische aquastop, die de water toevoer bij lekkage afsluit. Ook lekbakken zijn in onze winkel verkrijgbaar.

Waterpas stellen: Als Vink Witgoed een koel- of vrieskast levert, stellen zij die met een waterpas af. Zij kiezen er voor om de kast iets achterover te laten hellen, waardoor de deur altijd dichtvalt en onnodig openstaan tegengegaan wordt. Dit bespaart u energie en de producten bederven niet.

Bijkeukens/schuren: Indien u een koelkast met vriezer wilt plaatsen in een ruimte met temperaturen onder de 5 °C, adviseren wij een koel-/vries combinatie met 2 motoren. Indien u een koelkast met slechts 1 motor in een koude ruimte plaatst, geeft dit bij lagere temperaturen problemen. Bij een koelkast met 1 motor meet de thermostaat van het koelgedeelte van de koelkast de temperatuur. Het gevolg is, dat bij temperaturen onder de 5 °C de koelkast niet aanslaat, waardoor het vriesgedeelte niet goed functioneert. De temperatuur in het vriesgedeelte kan daardoor oplopen, zodat de ingevroren spullen langzaam gaan ontdooien. Terwijl -18 °C nodig is om de kwaliteit van uw diepvriesproducten te waarborgen. 
Heeft u toch een 1-motorige koelkast en overvalt de winter u, dan kunt u het probleem tijdelijk verhelpen door een pan heet water in het koelgedeelte te plaatsen. De temperatuur stijgt zo kunstmatig en de motor gaat draaien. Voor de langere termijn moet er toch iets gebeuren. U kunt Vink Witgoed altijd benaderen om de koelkast met 1 motor evt. in te ruilen. 

Het komt regelmatig voor dat Vink Witgoed gebeld wordt over een storing aan een No-Frost vrieskast. De omschrijving is vaag; de motor loopt, er is koude te voelen maar toch is niet de gehele kast op temperatuur. Deze storing ontstaat vaak doordat de deur van de vrieskast niet goed gesloten is geweest. In dat geval loopt de verdamper boven of achterin vol met ijs en kan de lucht om de koude te verdelen er niet meer door heen. Als u zo'n storing heeft moet u de diepvriesproducten ergens anders (u kunt Vink Witgoed bellen voor tijdelijke opslag) onderbrengen, de kast uit zetten en minimaal 48 uur met de deur open laten staan. Als al het ijs ontdooid is dan mag de kast weer aangezet worden en is de storing meestal weer opgelost. Als de kast dan nog niet functioneert, kunt u contact opnemen met Vink Witgoed voor een monteur. 

Een RVS apparaat is een sierraad in uw keuken, maar dan moet hij wel schoongehouden worden. Hoe doe je dat? De aanslag op het fornuis of de afzuigkap is meestal vet en door vet gebonden vuil. Vet lost het beste door vet op. Neem een goedkope slaolie, olijfolie, babyolie of een ander soort op keukenpapier en wrijf hiermee het RVS schoon. Door de lichte vetfilm die achterblijft krijgt nieuw vuil ook minder vat op het materiaal. Microvezel doeken zijn ook geschikt om schoon te maken.

Door het gebruik van de oven worden de bakplaten vuil. Vanzelfsprekend is het de beste methode om de platen en roosters na gebruik direct te reinigen. Maar helaas lukt dat door allerlei omstandigheden niet altijd. Als de bakplaten en roosters vuil geworden zijn neemt u een grote plastic zak en ammoniak. U giet in een goed geventileerde ruimte een scheut ammoniak over de bakplaten en roosters en stopt deze in een grote plastic zak. Deze laat u minimaal 24 uur liggen om vervolgens de bakplaat en het rooster weer uit de zak te halen. U zult verbaasd staan over het resultaat want de bakplaten en de roosters zijn weer helemaal schoon. Reinig de platen en roosters met afwasmiddel en spoel alles goed af met schoon water. U kunt er weer even tegen, zeker als u zich voorneemt om nu wel direct na gebruik schoon te maken. 

Het is van groot belang om een koelkast schoon te houden. Er zijn mensen die de planken en de bakjes in de deur bedekken met keukenrol papier. Zij doen dit met de bedoeling om de koelkast schoon te houden. De vraag is of dit verstandig is om te doen? Volgens Vink Witgoed is dat om de volgende redenen niet verstandig:

  • Keukenpapier absorbeert vuil. Dus als er bijvoorbeeld melk gemorst wordt in de koelkast ziet u dat niet omdat het in het papier trekt. Als de melk op de glasplaat blijft liggen is het zichtbaar en kunt u het verwijderen.
  • Fabrikanten van koelkasten gebruiken bewust glasplaten in de koelkast vanwege diverse positieve eigenschappen. Een van die eigenschappen is de koude geleiding tussen koude glasplaat en product. door het bedekken met keukenpapier wordt deze geleiding sterk verminderd en dat komt het koelproces niet ten goede.
  • Keuken papier kost geld en veroorzaakt afval. 

Tegen de achterwand van uw koelkast zit de koude plaat waardoor uw koelkast op temperatuur komt. Vanweg condens ontstaat er ijsvorming op deze plaat. Door regelmatig automatisch de achterkant te ontdooien wordt dit ijs afgevoerd. Bij dit proces onstaat er water wat via het gootje afgevoerd wordt naar een reservoir dat op de motor is gereserveerd. Door de warmte van de motor wordt dit water verdampt en is de cirkel rond. Door gebruik van de koelkast kan het gootje verstopt raken doordat er vuil in komt. Het probleem wordt meestal opgelost door het gaatje door te prikken of een klein scheutje heet zout water in te laten lopen.

Voor de bestrijding van kalk gebruiken heel veel mensen soda in hun wasmachine. Het is inderdaad verstandig om uw wasmachine met enige regelmaat op 90 graden te laten wassen (gewoon met een witte was) om de machine goed schoon te houden. Het is ook waar dat Soda helpt tegen kalkvorming, zelfs beter dan Calgon. Maar Soda heeft ook een groot nadeel en dat is dat het aluminium in de machine aantast. Als het lagerkruis dat tegen de buitentrommel van de machine is gemonteerd in aanraking komt met Soda kan hij op de lange duur breken. Ons advies is dan ook, gebruik geen Soda in uw wasmachine. 

Zie voor meer informatie over Calgon:

http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/03-10-2011/calgon/